Оцелели сред вълните

Автор occultism.biz    18 Apr 2006            
MinosiuesКакво е станало с високо напредналото население на острова? При разкопките в Акротири не са открити никакви скелети. Произведенията на изкуството, керамика и сечива са запазени идеално, но няма и следа от хора. Мнозина вярват, че преди Тира да бъде унищожена, леки земетресения и изригвания са дали достатъчно време на жителите да напуснат острова с лодки.
Но къде? И какво е станало с тях? На 500 км оттам край устието на Нил в Египет са открити останките от древно селище.
 Построено от технологически напреднало общество, то показва признаци на минойско влияние - също като културата, съществувала някога в Тира. Присъствието им района се усеща и в още едно близко място - в древен Израел. Тук изобилстват истории за раса, известна просто като "хората на морето". Те били омразните филистимци, за които се смятало, че идват от о-в Крит.
 Дали това идентифицира филистимците като минойци, а, следователно, и атланти? В библейските истории се казва, че филистимците са дошли в Ханаан от запад, от морето. Факт е, че филистимците са били чужденци за семитския Atlantic ArtБлизък Изток. Въпреки репутацията си на агресивни войнолюбци, филистимците били много напреднали в изкуствата - странна прилика с минойците.
 
Друга напълно различна теория се свързва с грубите средиземноморски скали на турския бряг.
Навътре от брега се намират останките от друга цивилизация, също унищожена през бронзовата епоха - мястото е древният град Троя. Скорошни открития предполагат, че Троя, сцена на легендарната Троянска война, и Атлантида може да са едно и също. Множеството прилики между омировото
описание на Троянската война и сведенията на Платон за Атлантида - и двамата споменават за 200 кораба, и двамата споменават за карети и двамата споменават за бронзови оръжия, и двамата описват много детайлно как са били организирани армиите.

Векове наред Троя, както и Атлантида, била само една легенда, без реални доказателства, че някога е съществувала. Но през 60-те години на 19-ти век богатият немски изследовател Хайнрих Шлиман въоръжен с копие от творбата на Омир като пътеводител започнал щателно да претърсва турския бряг, където се свързват Средиземно и Черно море. След година той бил изровил град, който напълно съвпадал с омировото описание. От легенда Троя се превърнала във факт почти само за една нощ. Когато Шлиман открил Троя, това накарало всички да си вземат сериозна бележка и да решат, че гръцката митология може би не е чиста измислица. Откритието на Троя породило
небивал интерес към Атлантида. Щом Троя могла да бъде открита, защо да не може и Атлантида?
Atlantic battle Но още по-интригуващо за търсещите Атлантида била вероятността Платон и Омир да са говорели за едно и също място. Възможно ли е Троя всъщност да е Атлантида?
Скорошни разкопки разкриват, че изкопи около Троя съвпадат с платоновите описания на концентрични водни пътища около столицата на Атлантида.

Най-неустоимата прилика между Атлантида и Троя била войната. В текста на Платон атлантите
тероризирали цялото Средиземноморие, което кулминирало в дълга и яростна битка с гърците - подобно на омировото описание на Троянската война. И при двете описания гърците устояли на яростната атака.

 





{START_COUNTER}