Седат Алп

Алп е роден в Бер (Верия), Егейска Македония, днес Гърция. Семейството му се изселва в Турция в резултат на обмена на население между двете страни в 1923. В 1932 година печели държавна стипендия и е изпратен в Лайпцигския университет (по-късно се мести в Берлинския университет) да учи праистория, история, хетология, шумерология, асириология, древни анатолийски езици и култури, както и обща археология. Алп защитава докторат в Берлин, връща се в Турция в 1940 и започва да преподава хетология във Факултета по езици, история и география на Анкарския университет. В 1959 става декан на факултета. Едно от най-забележителните му открития е могилата Машатхоюк, в която са открити много плочки с хетски клинописни надписи (повече са открити единствено в хетската столица Хатушаш).

Алп е носител на Италианския орден за заслуги на републиката (1957), ордена за заслуги на президента на Германия (1972), медала на Френския колеж (1980), Германския голям кръст за заслуги със звезда и на Големия италиански официален орден за заслуги на италианското президентство на републиката (1991).

От 1997 Алп е почетен доктор на Вюрцбургския университет, а от следната година е член на Британската академия. За приносите към увеличаване на знанието за историческото наследство на региона става почетен гражданин на град Чорум в Анадола, в близост до който е разположена хетската столица.

Професор Алп умира в Анкара през 2006 година.





{START_COUNTER}