Сторгозия

  

     Сторгозия е късно антична, ранно византийска и средновековна крепост и селище, което води началото си от станция в Римската империя, намиращо се в днешния парк Кайлъка. Археологически находки показват, че станция Сторгозия е била изградена вероятно в района на центъра на съвременния град Плевен. Вече през II и I хил. пр.Хр. е имало селища в тази областта от каменната и бронзовата ера. През I хил. пр.Хр. тук е имало тракийско селище на име Сторгозия, което е завладяно от римляните.

В града бил настанен гарнизон – поделения от I Италийски легион, разквартируван в Нове (Свищов).По-добрите условия за стопанска дейност привлекли голяма част от населението на околните малки селища около станцията.

От 238 г. в балканските територии на Римската империя започват нападенията на готските племена, като с това се открива епохата на многовековните варварски нашествия, които променят напълно етническата и политическа картина в днешните български земи.

Редуващите се през няколко години варварски нашествия принуждават римските власти да вземат сериозни мерки за защита на населението, по селищната система и инфраструктурата на провинциите. Населението на пътната станция, вероятно убедено от собствен злощастен опит в незащитимостта ѝ, отново се е придвижило към природно укрепения терен на днешния парк Кайлъка. В началото на IV век 31 декара са обградени в достъпните за нападател места с мощна крепостна стена, широка 2,20 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан. Археологическите разкопки са разкрили две порти и три подсилващи фортификационната линия кули. Във вътрешността на крепостта наред с жилищните постройки археолозите са разкрили голяма християнска църква-базилика, дълга 45,20 м и широка 22,20 м, и обществен склад за зърнени храни.

Археологическите находки от Сторгозия и некропола ѝ – керамика, оръжия, монети – свиделстват, че това укрепено селище е просъществувало до края на VI век. Заселването на славяните на Балканския полуостров, започнало през VI век и завършило в средата на VII век, временно прекратило живота на Сторгозия.

Днес името Сторгозия носи един от кварталите на град Плевен.





{START_COUNTER}