2. Странните електронни тръби от Дендера

2. Странните електронни тръби от Дендера

 
На различни места в бившия Птолемичен храм на Хатор в Дендера, Египет, има странни стенни гравюри, които египтолозите не могат да обяснят с традиционните религиозно-митични понятия, но за които електроинженерите имат доста съвременна интерпретация.

В една от стаите най-горният панел изобразява египетски свещеници, намиращи се в близост до нещо, подобно на правоъгълни тръби, които извършват различни специфични манипулации. На всяка тръба има изображение на змия, което продължава вътре в тръбата. Шведският инженер Хенри Киелсон отбелязва в своята книга „Изчезнала технология”, че тези змии се транслират от йероглифите като „сереф”, което означава „да свети”,. Той счита, че те символизират някаква форма на електричество. В горната дясна част на изобразената сцена има кутия, която е върху изображението на египетския бог Aтум-рa, което я отъждествява с източник на енергия. Към кутията е привързан преплетен кабел, който инженерът по електромагнетика Алфред Д. Билек определя като точно копие на инженерните схеми, използвани днес за изобразяване на сноп от проводници на електрически ток. Кабелът излиза от кутията, преминава през цялата основа на рисунката и завършва в тръбните обекти. Всеки от тези обекти е опрян на колона, която Билек оприличава на високоволтов изолатор.

Тръбните обекти доста наподобяват на телевизионни кинескопи, впечатление, което не е далече от истината, тъй като електронният специалист Н. Захариус идентифицира тези обекти като електронни кутии, предвестници на съвременния кинескоп.

Въпреки че сцените в горната си част са повредени от вандали в наше време, други рисунки, намерени в криптата под Светилището на Светилищата, са запазени почти напълно и изобразеното на тях задълбочава дори още повече загадката за странните елктронни тръби. Тук тръбите не само са показани в процес на работа, но има и нещо допълнително, чрез което може да предполага какво е действителното предназначение на тръбите. В няколко от случаите се виждат мъже и жени, сядащи под тръбите с протегнати ръце и събрани длани, което означава, че са в състояние на приемане. Интересно какъв вид радиационна операция е била извършвана тук…?

 

Източник  bg.clearharmony.net





{START_COUNTER}