3. Загадката на Колоната Ашока

3. Загадката на Колоната Ашока

Свидетелство за древни металургични умения съществува в Делхи, Индия, където се намира така наречената колона Ашока. Тя е висока около 7 метра, има диаметър 40 сантиметра и тежи около 6 тона. Направената от солидно ковано желязо колона е изградена от експертно споени дискове. Надпис в основата й представлява епитаф към цар Чандра Гупта II, който умира през 413 г.

Въпреки че възрастта на колоната е много повече от хилядолетие и половина, химическият й състав е забележително добре съхранен. Гладката й повърхност е като полиран месинг, по който могат да се видят само няколко случайни драскотини и лека ерозия. Загадката се състои в това, че всеки еквивалент на желязото, изложен на дъждовете, ветровете и температурите на индийските мусони в продължение на повече от 1600 години, щеше много отдавна да се е превърнал в ръжда.

Производството на желязо и технологиите за неговото съхранение са далеч извън възможностите на човека от V век. Вероятно колоната е много по-стара, може би на няколко хиляди години. Кои са били загадъчните металурзи, направили това чудо, и какво е станало с тяхната цивилизация? Загадка, на която тепърва предстои да търсим отговор.

 Източник bg.clearharmony.net





{START_COUNTER}