4. Полет в древен Египет


(geocities.com/dawoudkhalil) (geocities.com/dawoudkhalil) (antiguosastronautas.com)

5. Полет в древен Египет

През 1898 г. в гробницата на Па-ди-Имен в северна Сахара, Египет, бил открит необикновен крилат обект, датиращ от около 200 г. пр.н.е. По времето, когато странният артефакт бил изпратен в Музея на Кайро, съвременната авиация все още не се била появила, поради което обектът бил каталогизиран и оставен да събира прах, наред с други разнообразни предмети.

Седемдесет години по-късно, д-р Kахлил Месиха, египтолог и археолог, проучвал музейна изложба на статуетки от птици. Оказало се, че докато повечето от експонатите били действително скулптури на птици, артефактът от Сахара не бил. Той притежавал характеристики, които не се срещат при птиците, а са част от съвременен самолетен дизайн. Д-р Месиха разпознал самолетни отличителни черти и убедил египетското Министерство на културата да го проучи.

Направен от много светъл явор, самолетният макет тежи 14 грама и е с прави, аеродинамични криле, простиращи се на около 20 сантиметра. В опашката на самолета, посредством жлеб се вмъква прецизно част, наподобяваща опашната перка на съвременните самолети.

Нормалната самолетна версия на макета би могла да лети с тежки товари, поддържайки скорост между 72 и 105 км в час. Не е известно обаче какъв е бил източникът на енергия на този летателен апарат. В този си вид, моделът ще е съвършен безмоторен самолет. Въпреки че е на над 2000 години, той се рее на значително разстояние само при леко поклащане на дланта. Напълно възстановени копия от материала балса пътуват дори още по-надалече.

Mесиха забелязва, че древните египтяни често са правели умалени модели на всичко, за което са имали познания от всекидневния си живот и са ги поставяли в своите гробници, храмове, кораби, колесници, погребани слуги, животни и т.н. Сега, когато е намерен модел на самолет, Mесиха се чуди дали някъде под пясъците на пустинята все още може да се намират останките на безмоторни самолети с действителните им размери. 

 Източник bg.clearharmony.net

 





{START_COUNTER}