5. Неуместният компютър от Aнтикитера

Четвъртият от 10-те най-неуместни артефакти:

(kmartinsson.com) (hsuyun.org) (mlahanas.de)

4. Неуместният компютър от Aнтикитера

Няколко дни преди Великден през 1900 г. гръцки водолази, събиращи морски сюнгери, открили близо до малкия остров Aнтикитера останките на древен кораб, пълен с бронзови и мраморни статуи, както и с разнообразни артефакти, датиращи от периода между 85-та и 50-та г.пр.н.е.

Сред находките била малка безформена бучка от корозирал бронз и изгнило дърво, която била изпратена заедно с другите артефакти за по-нататъшно проучване в Националния музей в Атина. Скоро, след като дървените фрагменти изсъхнали и се съсухрили от излагането им на въздуха, бучката се отворила, разкривайки очертанията на система от зъбни колела, наподобяващи тези на съвременен часовник.

През 1958 г. д-р Дерек Дж. де Сола Прайс успешно възстановил външния вид на тази машинка и нейното използване. Системата от зъбни колела пресмятала годишното движение на Слънцето и Луната. Подреждането на колелата показва, че предавките могат да бъдат лесно придвижвани напред и назад с различна скорост. Оказало се, че устройството било не часовник, а по-скоро нещо като калкулатор, който може да покаже местоположенията на небесни тела в миналото, настоящето и бъдещето.

Много вероятно е устройството да произхожда от време, много преди това на гърците, и от земя, далечна и неизвестна за нас днес.

Източник  bg.clearharmony.net





{START_COUNTER}