avatar

За предназначението на пирамидите

Всеки, интересуващ се поне малко от история и от историята на древен Египет, знае за твърдението, че пирамидите са гробниците на онези царе (наричани още фараони), смятащи себе си за богове и искащи да се прославят с тези си гробници. Така се твърди в учебника по история, по предаванията на Discovery(които са много хубави иначе). Това обаче не трябва да се приема а priori, само защото го пише в учебника. В този случай (а и в много други впрочем) учебникът греши.

Тази хипотеза се заражда от времето на Наполеоновите войни. Бонапарт води със себе си немалко учени, които да изследват богатото минало на Египет. Тези учени обаче са възпитаници на Просвещението. Това е време, когато Църквата и силата на всякакви религиозни учения се отрича, когато тези революционни материалисти не могат да си представят силата на вярата, а смятат, че  пирамидите са просто гробници, породени от егоцентризма на фараоните.Тези идеи пропускат множество факти (признавам си, че не мога, а и не искам да претендирам, че тук са изложени всички аргументи за твърденията, които ще изложа) от културния живот на страната и това води до неточност.

За предназначението на пирамидите пише още Херодот. Той твърди, че това са храмове. Учените от Просвещението обаче не са склонни да му вярват, защото той пище "История"-та си ок. 1000 години след строежа на последните пирамиди. Той обаче е много по-близо до това събитие чисто хронологически от въпросните учени, а информацията, която представя той, набавя от местни египтяни и жреци. Следователно вече разполагаме с потвърждение от писмен източник - най-силното оръжие на историка.

Но има още съществени факти...

Неотдавнашните разкопки край Гиза на египтолога д-р Хави Заус доказа, че на пирамидите не са се трудили роби. Аргументи за това са открити в погребенията на работниците и техните останки след антропологичен анализ. Невъзможно е само заради гробница на владетеля хиляди хора да загубят години от живота си в строеж на пирамида. Те са участвали по свое желание, защото са строели храм за боговете и себе си. Тръгне ли да изкачва стъпалата на пирамидата човек установява, че на отиване и връщане техният брой варира около 40-48. При справка с "Книгата на мъртвите" установяваме, че това е броят на препятствията, които Ка трябва да премине, за да достигне безсмъртие и божествен статут в Задгробния свят.

Добре известен факт е, че пирамидите са копие на небето на земята - те очертават съзвездието Сириус - въплъщение на бог Хор. Хор е и фараонът на Египет, следователно те са строени в чест на бога. Да но и фараонът е бог -въплъщение на Хор на земята. Именно, защото е въплъщение, фактически те не се строят в негова чест. Предполагам, действително би могло да бъде погребан фараонът в пирамидата, но не като богът, а по-скоро както се излагат светите мощи в християнския свят.

Накратко , имаме много основания да смятаме , че египетските пирамиди са най-древните и свещени египетски храмове.                       

Петър Първанов