Американски археолози откриха китайска рецепта за вино отпреди 9000 години

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Руните Джяху в провинция Хенан, Китай (commons.wikimedia.org)
Американски археолози откриха древна формула за варене на вино върху парчета от керамичен съд, датираща отпреди 9000 години, в руните Джяху в провинция Хенан, Китай. Тя била анализирана успешно и американска пивоварна използва същата формула да произвежда древно китайско вино под формата на модерна бира с името "Château Jiahu". Бирата ще излезе на пазара през юли тази година.

Според Chongqing Evening News, древните руини в Джяху датират отпреди 9000 години. Те били покрити от вода след наводнение и открити отново през 80-те години. Американският археолог проф. Макговерн се сдобил с 16 керамични фрагмента през 2004 година от руините в Джаху и открил следи от алкохол по тях, след което използвал химическа реакция, за да извлече веществото от тях.

Китайски глог (tradewindsfruit.com)
След лабораторни тестове, в следите от алкохол бил открит мед, китайски глог, грозде и ориз, както и други съставки, което потвърждава, че преди 9000 години хората в Джаху са варели вино. Това откритие връща назад историята на виното от 5000 на 9000 години, с което Китай става първата страна, за която се знае, че е варила вино.

Макговерн притежавал формулата но не знаел как е направена. По-късно предал формулата на пивоварна в американския щат Делъуеър. Тази пивоварна използвала вид китайско вино (Qujiu), за да имитира традиционни китайки методи за правене на вино и успешно произвела "Château Jiahu" въз основа на откритата формула под формата на модерна бира.

"Château Jiahu" съдържа 8% алкохол, притежава златист цвят както шампшанкото, притежава мирис и е сладка. За да изпробва дали ще се продава добре, компанията събрала група от дегустатори в Ню Йорк, която дала висока оценка на питието. То ще бъде пуснато на пазара през юли.

По http://en.epochtimes.com/news/7-1-24/50845.html

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Clearharmony” и тяхното съдържание, но ви молим да цитирате източника.